Το πρώτο βήμα για να κερδίσουμε το 2021!

Το πρώτο βήμα για να κερδίσουμε το 2021!

Το 2021 είναι μόνο λίγες ώρες μακριά και όλοι όσοι ανήκουμε στο "επιχειρείν", όποιος τομέας κι αν είναι αυτός, σίγουρα είμαστε φοβισμένοι ή / και αγχωμένοι για το τι θα φέρει το νέο έτος. Εμείς μέσα από το άρθρο μας αυτό παραθέτουμε συνοπτικά κάποιες από τις κατευθύνσεις που δίνουμε και στα αντίστοιχα σεμινάρια μας και δίνουμε συνοπτικές απαντήσεις σε θέματα όπως:

  • Πώς να σχεδιάσουμε κι ευδοκιμήσουμε το 2021 και μετά
  • Η αξία του να "προνοείς" και να μην αντιδράς απλά για να επιβιώσεις σε οποιαδήποτε κρίση, π.χ. πανδημία, οικονομική, κ.α.
  • Η μία συνομίλια που πρέπει να έχει ο κάθε οδοντίατρος με το όποιο προσωπικό, αν κι εφόσον, απασχολεί στο οδοντιατρείο του
  • Πώς η ειλικρινής επικοινωνία δεν είναι πλέον ένδειξη αδυναμίας αλλά μια εκπληκτική ποιότητα ηγεσίας.

Όσοι διαβάζετε τα άρθρα του blog μας ή/και ενδεχομένως παρακολουθείτε την πορεία μας γνωρίζετε πλέον ότι είμαστε πολλά χρόνια (17+) μέσα στα οδοντιατρεία και ορθοδοντικά ιατρεία, διαφόρων μεγεθών σε όλη την ελληνική επικράτεια, σε μικρές πόλεις και στο κέντρο της Αθήνας, στα νησιά ή στην ηπειρωτική χώρα. Συνεπώς, γνωρίζουμε το χώρο και σας μιλάμε από την καθημερινή μας επικοινωνία με συναδέλφους σας.

Τι μπορεί λοιπόν να κάνει κάθε οδοντίατρος για να προνοήσει για το 2021;

Δεν θα σας μιλήσουμε με θεωρίες, αλλά με αυτό που αποδίδει πραγματικά σε μας!

Κοιτάζοντας πίσω, σχεδιάζουμε το μέλλον! Ας κοιτάξουμε λοιπόν πίσω στο 2020 στο τι έχει γίνει ή τι προηγήθηκε τους 12 τελευταίους μήνες πριν φτάσουμε στο σημείο που είμαστε / είσαστε τώρα και αρχίστε να κοιτάτε στο τι έχει ή δεν έχει αποδώσει και μετά απομονώστε τις μεμονωμένες ενέργειες που δεν πήγαν καλά.

Ποια ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά τους; Τι πρέπει να διαφοροποιήσετε; Και αυτό που εμείς κάνουμε, είναι ότι καθόμαστε κάτω αυτές τις τελευταίες εβδομάδες του έτους και σχεδιάζουμε για το 2021: αλλά πριν αρχίσουμε ρίχνουμε μια ενδελεχή ματιά στο 2020. Τι πήγε καλά; Καθώς προχωράμε μπροστά ποια είναι αυτά που πρέπει να προλάβουμε για να μη μας συμβεί στη νέα χρονιά;!

Αυτό είναι πολύ σημαντικό καθώς πολλές φορές κοιτάμε προς το μέλλον χωρίς να πάρουμε το χρόνο μας να κοιτάξουμε στο τι πραγματικά δεν απέδωσε στο παρελθόν. Βλέπουμε, για παράδειγμα, πολλές φορές ότι κάναμε ή επενδύσαμε ακόμη και σε κάτι για μεγάλο χρονικό διάστημα που νομίζαμε ότι μας έφερνε αποτέλεσμα, ενώ στην πραγματικότητα αυτό δεν ήταν αλήθεια! Θέλουμε λοιπόν να συνεχίσουμε σε αυτό το μονοπάτι και να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε κάτι για να το κάνουμε να αποδώσει; Ωστόσο, μερικές φορές είναι σαν να προσπαθείς να κάνεις ένα τετράγωνο να μοιάσει με κύκλο και απλά δεν γίνεται!

Έτσι λοιπόν, πρέπει να ξέρουμε πότε να πούμε "OK, πρέπει να το πετάξουμε αυτό ή να μην ασχοληθούμε άλλο! Πρέπει να συνεχίσουμε και να κάνουμε κάτι διαφορετικά!"

Κακά τα ψέμματα όμως ποιος οδοντίατρος ή ποιος επαγγελματίας υγείας κάνει πλάνο;! Ευτυχώς ή δυστυχώς οι οδοντίατροι αντιδρούν αποτελεσματικά στην κάθε κρίση και είναι συνεχώς σε μια κατάσταση διαχείρισης κρίσης, αντιδρώντας στην κατάσταση της στιγμής κι όχι προνοώντας. Αλλά πρέπει να σχεδιάσεις για την επιτυχία. Δεν πρόκειται να έρθει εύκολα. Δεν πρόκειται να σου χαρισθεί και σίγουρα θα είναι δύσκολο να σχεδιάσεις αλλά πρέπει να το κάνεις. Πρέπει να βρεις το χρόνο και πρέπει να δημιουργήσεις το δικό σου μονοπάτι!

Έτσι λοιπόν σε πολλά οδοντιατρεία έχουμε καταλήξει ότι βασικά το πλάνο τους μπορεί να είναι μόνο για ένα έτος ή τουλάχιστον για 6 μήνες. Αντιλαμβανόμαστε ότι είναι δύσκολο. Και αφού περιοριστούμε στο βραχύ αυτό χρονικό διάστημα.. απλά σας προτείνουμε είναι να "κοιτάξετε πίσω στο 2020 και ρωτήστε τον εαυτό σας, ποια από αυτά που θέλατε να κάνετε δεν τα κάνατε; Ας ξεκινήσουμε να δουλεύουμε από αυτά τη νέα χρονιά!".

Τα οδοντιατρεία έχουν την επιθυμία για κάτι τέτοιο. Αλλά οι συνθήκες κι ακόμη περισσότερο το one-man-show δεν αφήνει συνήθως περιθώριο για κάτι τέτοιο! Δεν κάνετε είναι αλήθεια αυτό τον προγραμματισμό και... το θέμα είναι ότι στην Οδοντιατρική δεν έδειξαν ποτέ κάτι τέτοιο! 

Αρκετά συχνά δε ο κάθε οδοντίατρος δεν είναι και αρχηγός! Σε αυτές τις περιπτώσεις οι ομάδες τους π.χ. βοηθός ή γραμματέας δεν ξέρουν από πού να ξεκινήσουν! Κι όμως είναι δυνατόν χωρίς τον οδοντίατρο! Αρκεί να τους δώσετε το χώρο... 

Ιδιαίτερα οι νέοι οδοντίατροι που ξεκινούν το δικό τους οδοντιατρείο, δεν έχουν την απαιτούμενη εμπειρία και πέφτουν στα βαθιά μιας επιχείρησης, υπάρχει τρόπος να διευκολυνθείτε!

Μαζί με τη βοηθό ή τη γραμματέα σας μπορείτε να γίνεται μια ομάδα. Ο ένας είναι πιο δυνατός από τον άλλον. Η προσωπικότητα του καθενός είναι διαφορετική και βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά. Συμφωνήστε ακόμη κι ότι διαφωνείτε! Συμβιβαζόσαστε και δεν είναι κακό να παραδεχθείτε "έλαβα κακή απόφαση εκείνη τη στιγμή, θα έπρεπε να σε είχα ακούσει." κ.ο.κ. Δεν είναι σημάδι αδυναμίας!

Επικοινωνία μέσα στην ομάδα του οδοντιατρείου! Αυτή είναι σημαντική μια δεν έχετε κάποιον άλλον να σας καθοδηγήσει και κακά τα ψέμματα ο Έλληνας οδοντίατρος δεν πρόκειται να προσλάβει κάποιον coach ή κάποιο manager μέσα στο μικρό του οδοντιατρείο για να το κάνει. Έτσι βασίζεστε στις λίγες κουβέντες με τον / τη σύζυγο, τον φίλο / συνάδελφο ή / και κάποια σεμινάρια που μπορεί να βρεθείτε από κάποιο συλλογικό φορέα. 

Και η επικοινωνία είναι πολύ σημαντική για τη ψυχική σας ευημερία, μέσα στο 2021! Η επικοινωνία είναι κλειδί εξάλλου και στο πώς θα οργανώσετε το marketing και τις προωθητικές σας ενέργειες μέσα στο νέο έτος!

Ας μοιράσουμε κι αρμοδιότητες ώστε να μην εξαντλείστε! 

Κάθε εβδομάδα ή 2 εβδομάδες αν έχετε έστω και μία γραμματέα, καθήστε λίγο ήρεμα μαζί της και συζητείστε. Διαφορετικά καθήστε μόνοι σας ήρεμα και καταγράψτε λίγες από τις σκέψεις σας και τί μπορείτε να σκεφτείτε ως λύση ή όχι. Τουλάχιστον σημειώστε αυτά που θα θέλατε να κάνετε!

Ελπιζουμε ότι έτσι το 2021 θα είναι τουλάχιστον λιγότερο αγχωτικό από το 2020.

Ας σκεφτούμε όλοι λίγο θετικά!

Και δεν ξέρουμε για σας αλλά εμείς ανυπομονούμε για νέα ξεκινήματα μέσα στο 2021 και ελπίζουμε να είναι επιτυχημένο!

Ας το δούμε όλοι μας λίγο διαφορετικά: έχουμε περάσει όλα αυτά και πράγματα που δεν είχαμε προετοιμασθεί να ζήσουμε. Κι όμως όλοι μας στον δικό μας τομέα επιβιώσαμε! Είμαστε ακόμη δυνατοί και είμαστε μαχητές...ας σηκώσουμε λοιπόν τις ασπίδες μας και σίγουρα το 2021 θα καταφέρουμε ακόμη περισσότερα!

Απλά εξωτερικεύστε αυτό που νιώθετε, καταγράψτε τις σκέψεις σας και .... κάντε τη δική σας εσωτερική επαγγελματική ανασκόπηση!

 

Μιλήστε μαζί μας συμπληρώνοντας ακολούθως τα στοιχεία σας..